16 Kasım 2008 Pazar

IAAS Türkiye’den AB Gençlik Projesi “Kırsal Çeşitliliği Paylaşmak”

5-13 Ekim 2008 tarihleri arasında dört IAAS üyesi ülkeden (Türkiye, Belçika, Polonya ve Almanya) yaklaşık 40 lisans ve lisans üstü öğrencinin katılımı ile Belçika’da “Sharing Rural Diversity” Projesi gerçekleştirilmiştir.

Avrupa Birliği Gençlik Hareketi Programları (Youth in Action) kapsamında dört paydaş ülke tarafından hazırlanan ve Belçika ekibinin ev sahipliğinde gerçekleşen değişim programına ülkemizi temsilen 2007 yılı itibariyle merkezi Ziraat Fakültemiz içerisinde yerleşik olarak kurulan ve aynı yıl itibariyle’de IAAS World (International Association of Students in Agriculture and Related Sciences)’ün resmi şubesi olarak faaliyet gösteren IAAS Türkiye üyesi 10 öğrencimiz katılım sağlamışlardır.

Belçika’nın farklı bölge, kent ve kırsal alanlarında toplam sekiz günde gerçeklşetrilen projenin amacı: Tarım alanında eğitim görmekte olan gençlerin, kırsal alanların gerçekleriyle tanışmaları, Belçika’nın kırsal alanlarınındaki çevre ve toplumun çeşitiliğini tecrübe etmeleri, problem ve zorlukların tespit edilmesi ve bu sorunlara çözüm üretmek için fikir alışveriişinde bulunulmasıdır. Ayrıca tematik amaçlarının yanısra proje kültürlerarası bir platformda bir araya geleek gençler yoluyla karşılıklı hoşgörü ve işbirliğinin tesis edilmesine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.

İki bölüm halinde gerçekleştirilen proje faaliyetlerin birinci kısmında takım olma, kültürlerarası karşılıklı anlayışı geliştirme, bilgi ve beceri paylaşımını arttırma, ve farklı cğrafya ve kültürlerden gelen insanları yakınlaştırmak hedefli çalışmalar yapılmıştır. İkinci bölümde ise kırsal alanların özellikleri ve çeşitlilikleri üzerinde durulmuş ve Belçika’da tarımsal faaliyet gösteren işletmeler bünysinde sezonluk işçi olarak çalışmakta olan işçi gruplarıyla birlikte tiyatro çalışmaları yapılmıştır. IAAS Türkiye, projenin ikinci bölümündeki çalışmaların tasarımı ve yönetilmesi konusunda liderlik görevini üstlenmiş olup, özellikle proje katılımcılarına yönelik çalıştay ve sezonluk işçilerle birlikte yapılan tiyatro çalışmaları konusunda en etkin rolü başarıyla gerçekleştirmiştir. Proje kapsamında AB Komisyonuna bir teknik gezi gerçekleştirilmiş olup, burada kurumları, Türkiye ve AB ilişkileri ile AB’de göçmen işgücü ve işgücü harketliliği konularında bilgi alışverişi ve tartışmlarda bulunulmuştur. Ayrıca çeşitli tarımsal işletmler (Agro-turizm, Organik koyun çiftliği, elma üretim ve paketleme işletmesi, reçel ve bira fabrikaları), taze meyve - sebze kooperatif ve mezatı ziyaret eidlerek teknik incelemelerde bulunulmuştur.

Söz konusu projenin, kırsal alan tanımın ve koşulların ülkelere göre nasıl farklılaştığının tecrübe edilmesi amacıyla 2009 yılı içerisinde aynı ülkelerin katılımı ile ülkemizde, Almanya ve Polonya’da da benzer temalarla uygulanması planlanmaktadır.